Junior csapat (U18)

Junior csapat

Junior csapat

 1.  Helyzetelemzés, analízis:

 

a./ Személyi feltételek:

Németh Lehel

Németh Lehel edző
szül.: 1961.04.29.

 

Tanulmányok:

1985. Berzsenyi Dániel  Tanárképző Főiskola, matematika-testnevelés szakos tanár

 

Játékos múlt:

1975/76                      Soproni Textil
1976/77                      Soproni MAFC          junior
1977/78                      Soproni MAFC          NB/I
1978/79                      Soproni SE                 NB/I
1979/80                      Soproni SE                 NB/I
1980/81                      Hódmezővásárhely     NB/II
1981-85                      Szombathelyi TK       NB/II
1985/86                      Soproni SE                 NB/I

Edzői pályafutás:

1991-2000                              Soproni ÁSZOK
2001 –                                     Soproni Tigrisek SE

Eredmények:

2003.                          Serdülő Országos Döntő        7.
2004.                          Kadett                                      11.
2008.                          Serdülő                                   12.
2011.                          Kadett                                      11.

 

 

b./ Technikai feltételek:

o   a csapat az edzéseit a soproni Széchenyi István Gimnázium tornatermében és a BECSA-ban tartja, hetin 2-2 alkalommal.

o   a Szt. Orsolya Róm. Kat. Ált. Iskola, Gimnázium konditermét heti 1 alkalommal, és tornatermét egyéni képzésre szintén 1 alkalommal használjuk.

A tornatermekben megfelelő számú tornapad, medicinlabda, és súlyzó áll rendelke-

zésre.

o   atlétikai pályák közül a Hunyadi János Ált. Isk. pályáját, illetve a kurucdombi pályát használjuk, futóedzésre pedig az erdei futópályákat, és a sípályát.

 

c./ Versenyrendszer:

Ebben az évben az U18-as korosztályban kiemelt bajnokság van, ahová  a középdöntőn nem sikerült bekerülni a csapatnak a MAFC és a Fehérvár csapataitól történt vereségek következtében. Utána nem is tudtuk pontosan milyen csapatokkal és mikor fogunk játszani, ami visszavetette egy kicsit a csapatot.

November közepétől indult az alsóházas rájátszás, itt a ZTE-től szenvedtünk eddig 1 vereséget, a többi győzelem.

 

d./ Az előző évi felkészülési munka:

Az előző évi felkészülés az eddig megszokott módon történt. 12 fővel kezdtük meg a felkészülést augusztus1-jén. Egy hét alapozás után egy hetes edzőtáborban voltunk a Doborjáni Ferenc Nevelési és Oktatási Központban, ahol napi 3 edzéssel készültünk.

Utána 6 hét formába hozó időszak következett, heti 4×1,5 órás tornatermi, heti 2×1 órás futóedzéssel, és heti 1 edzőmérkőzéssel. Szeptember 16-18 között játszottunk a kiemelt „B” csoportban a 16 közé jutásért, ahol sajnos 3 játékosunk nem tudott részt venni, mert a várost képviselték Macedóniában kézilabda tornán (persze az utazás az ő döntésük volt). Nélkülük – az amúgy sem sok – esélyünk megszűnt a továbbjutásra.

 

– Munkamorál, értékrend, viselkedés:

A munkához való hozzáállás egészen addig megfelelő volt, amíg a 3 ember cserben nem hagyta a csapatot. Utána sokáig úgy éreztük hiába dolgoztunk. Kellett kb. 1 hónap, amíg a csapat visszanyerte hitét, talán az alsó házban szerzett győzelmek következtében, ami nem volt könnyű, hiszen az elmúlt évben végig a legjobbak között szerepeltünk, a bajnokságban a 11. helyet szereztük meg, és úgy gondoltuk, hasonló versenyrendszerben most is ott lehetnénk a legjobb 16 között.

Az 1 hónap holt idő alatt a játékosok jó része a tanulásra fektette a hangsúlyt (nyelvvizsgák, korrepetálások, különórák…), nem hitték, hogy ebben az évben már komoly bajnokságban szerepelhetünk. Azóta azonban a munkához való hozzáállás javult, több játékosunk bekerült az NB/II-es csapatba.

 

– Csapatszerkezet, speciális kosárlabdázás szintje:

A csapat szerkezete megfelelő 2 képzett irányító játékossal, két 195 cm center játékossal, egy középmagas bal kezes bedobóval, és egy rutinos, minden poszton bevethető 192 cm-es játékossal. A tavalyi évben leigazolt  játékosok is eljutottak arra a szintre, hogy szükség esetén bármikor bevethetők.

 

– Motorikus képességek szintje:

Az egy hét alapozás és az egy hét edzőtábor megfelelő alapot adott a motorikus képességek megfelelő szintre hozásához. A heti egy futóedzés és egy erősítő termi edzés is megfelelő lenne a szinten tartáshoz, a baj csak az, hogy ezeken a részvétel kb. 60%-os, általában ennek idejére teszik a különórákat.

 

e./ Tehetséges játékosok jellemzői:

 

Név:                                       Dávid Kornél

Szül.idő:                                 1995.02.24.

Testsúly:                                 71 kg

Testmagasság:                        182 cm

Lábméret:                               44

Cooper teszt:                          3250 m

Súlypontemelkedés:               69 cm

Medicinlabda (3kg-os)

Kétkezes mellső előre:           11,90 m

Kétkezes hátra:                      12,80 m

Ötösugrás bal lábon:              12,10 m

Ötösugrás jobb lábon:                       11.40 m

 

 

Intelligencia, értékrend: Átlagos intelligenciaszintjét a kosárlabdában jól kamatoztatja, a játékintelligenciája kiemelkedő. A kosárlabda az életében fontos szerepet játszik, ha lehetősége van szeretne magasabb szinten kosárlabdázni, már tagja az NB/II-es csapatnak.

 

Kreativitás, céltudatosság, versenyszellem: A mérkőzéseken mindig a maximumot nyújtja, tudatosan játszik, és mindig a legjobb megoldást keresi.

 

Speciális kosárlabdázás szintje, fejleszthetősége: A labdakészsége, labdás ügyessége kiváló, a csapat legeredményesebb dobója, egyik legjobb védekező játékosa. Fizikailag még fejleszthető, és akkor még jobban megállja a helyét az U18-as korosztályban.

 

Az előző évi munka értékelése: Az elmúlt év legeredményesebb játékosa, sajnos bokasérülése miatt nem tudott minden fontos mérkőzésen szerepelni. A döntőbe jutásért a Szeged csapatával vívott mérkőzésen 43 pontot dobott, nem rajta múlt, hogy végül nem nyert a csapat.

 

 

Név:                                       Zieger Barna

Szül.idő:                                 1995.01.23.

Testsúly:                                 73 kg

Testmagasság:                        182 cm

Lábméret:                               42

Cooper teszt:                          2700 m

Súlypontemelkedés:               65 cm

Medicinlabda (3kg-os)

Kétkezes mellső előre:           12,40 m

Kétkezes hátra:                      12,80 m

Ötösugrás bal lábon:              12,80 m

Ötösugrás jobb lábon:                        12,90 m

 

Intelligencia, értékrend: Intelligenciája átlagon felüli, legfontosabb számára a tanulás és a kosárlabda. Valamikor ő volt a csapat vezéregyénisége, sajnos az elmúlt év a nyelvvizsgákra történő felkészüléssel telt neki, ezért nem fejlődött úgy, ahogy lehetett volna.

 

Kreativitás, céltudatosság, versenyszellem: A játékban ugyanúgy, mint a tanulásban a csapat legkreatívabb játékosa, de céltudatossága, kitartása elmarad Kornélétól. Fontos mérkőzéseken az egyéni érdekeket feláldozza a csapat érdekekért, de a biztos győzelem tudatában nem képes a legjobbat hozni.

 

Speciális kosárlabdázás szintje, fejleszthetősége: A dobótechnikája a legjobb, de ez csak néha jön elő mérkőzéseken. Ő az első irányító játékos, a csapat motorja, emberfogás esetén ő fogja a leggyorsabb játékost, zónavédekezés esetén ő irányítja a többi játékos mozgását.

 

Az előző évi munka értékelése: sok edzést és mérkőzést kihagyott a nyelvvizsgáira való felkészülése miatt, ezt állóképessége meg is sínylette, nem bírta a mérkőzéseket végigjátszani, nem is dobott olyan jól, mint szokott, csak jó negyedei voltak. Ő is tagja az NB/II-es csapatnak.

 

 

Név:                                       Szála Benjamin

Szül.idő:                                 1995.07.01.

Testsúly:                                 85 kg

Testmagasság:                        197 cm

Lábméret:                               47

Cooper teszt:                          2900 m

Súlypontemelkedés:               57 cm

Medicinlabda (3kg-os)

Kétkezes mellső előre:           10,90 m

Kétkezes hátra:                       11,60 m

Ötösugrás bal lábon:               10,90 m

Ötösugrás jobb lábon:            11.20 m

 

Intelligencia, értékrend: 14 évesen kezdett kosárlabdázni, a magassága miatt vettük be a csapatba. Nehezen tanul, és az intelligenciája is elmarad az előző két játékostól, viszont szorgalmával, kitartásával ma már a csapat kezdő center játékosa.

 

Kreativitás, céltudatosság, versenyszellem: Az utóbbi mérkőzéseken határozott fejlődés érzékelhető a játékában, ami annak is köszönhető, hogy együtt edz az NB/II-es játékosokkal is. Jó versenyző típus, a végig a pályán szeretne maradni, de néha még sokat hibázik.

 

Speciális kosárlabdázás szintje, fejleszthetősége: A center poszton még sokat tanulhat, sok egyéni munkára van szüksége. Túl merev dobásai is sokat fejlődtek, és fejlődnek ma is, a büntetőket már egész jó százalékkal dobja. Közelről már magabiztosan dob, de távoli dobásai még bizonytalanok.

 

Az előző évi munka értékelése: A csapat legegyenletesebb teljesítményét nyújtotta, nem hiányzott egy mérkőzésről sem. Magasságával a lepattanó szerzésben ő volt a legeredményesebb, ezzel hozzájárult az elődöntőbe jutáshoz. Vele 1-1 negyed erejéig egyenlő ellenfelek voltunk a MAFC, a Debrecen vagy a Falco csapatának is, sajnos aztán kiüköztek a képességek közötti különbségek. Az ő fejlődésében vannak a legnagyobb lehetőségek.

 

 

Név:                                       Pongrácz Levente

Szül.idő:                                 1996.11.26.

Testsúly:                                 75 kg

Testmagasság:                        194 cm

Lábméret:                               47

Cooper teszt:                          2900 m

Súlypontemelkedés:               52 cm

Medicinlabda (3kg-os)

Kétkezes mellső előre:           9,80 m

Kétkezes hátra:                      10,40 m

Ötösugrás bal lábon:              10,20 m

Ötösugrás jobb lábon:            9,80 m

Intelligencia, értékrend: Intelligenciája nagyobb az átlagosnál, de nagyon hangulatember. Néha elbújik a pályán, észre sem lehet venni, néha meg állandóan játékban van. Sokat nőtt az elmúlt évben, sajnos fizikai hiányosságai miatt az U18-as csapatban még nem sokat tud játszani, ő a csapat legfiatalabb játékosa.

 

Kreativitás, céltudatosság, versenyszellem: Edzésekre mindig pontosan jár, de nem mindig tud a legjobban teljesíteni, fáradtsága, betegsége miatt, sőt néha van benne egy kis lustaság is, de játszani szeret, akkor sohasem fáradt.

 

Speciális kosárlabdázás szintje, fejleszthetősége: Magassága ellenére inkább kinn szeret játszani, gyenge testalkata miatt nem szeret a palánk alatt küzdeni. Kintről azonban jó százalékkal dob mérkőzéseken is. Azonban mindenképpen képezni kell centerposzton, ő most 194 cm, és legalább 2m lesz várhatóan.

 

Az előző évi munka értékelése: A junior csapatban sajnos nem nagyon tudott a pályára kerülni, de a kadett csapatban sem volt kezdő ember a gyenge, lassú lábmunkája miatt. Csereként viszont a megfelelő csapatok ellen hozta a tőle elvárt szintet.

 

 

 1. A csapat és a játékosok tervezett teljesítményére utaló adatok, célok:

 

a./  Egyéni technika, taktika:

 

Technika:

Labdás ügyesség:

–          helyben, 1-2 labdával

–          mozgás közben 1-2 labdával

 

Labdavezetések:

–          labdavezetés közben kézváltások: test előtt, test mögött, láb között, lepörgés

–          labdavezetés két labdával, ritmusváltásokkal, csellel

–          szlalom labdavezetés két labdával, megtorpanásokkal

–          kis területen 1-2 labdával mélyen, térd alatti labdavezetések

 

Átadások:

–          páros lerohanások egész pályán mellső, belső, pattintott és hát mögötti átadásokkal

–          ötös csillag átadások helyben

–          kettős csillag átadások ( két ötös)

–          hármas, négyes ötös nyolcas oda-vissza 4-6-8 gólig

–          kis helyen 2:1, 3:2 átadások cselekkel

–          betörésből kiosztás

–          center megjátszása

 

Dobások:

–          fektetett dobások középről, oldalról, alapvonalról indulva

–          rövid, hosszú, rövid-hosszú indulásokkal dobások

–          tempódobás helyből egy leütéssel, rövid és hosszú indulással

–          tempódobás mozgásból jobb-bal, bal-jobb megállásokkal

–          félhorog dobások

–          horogdobás oldalról egy lépéssel, egy leütéssel egy ill. két lépéssel

–          lefordulásból visszakéz tempó

 

Védekezés:

–          alaphelyzetben taposás, jelre adott irányokba védőmozgás

–          futásból megállás, védőlábmunka oldalra, rézsút hátra

–          átfutás, befutás védése, terelés, kizárás 1:1 ellen

–          2:2 ellen csúszás, kerülés, váltás elzárás ellen

–          2:2 ellen csapda, kisegítés visszarendeződés, kitolás

–          terelés, csapdázás, védekezés emberhátrányban

–          félaktív támadó követése védő lábmunkával

 

Támadás:

–          1:1 elleni játék 1, 2 leütéssel, 1 ill. 2 gólig

–          2:2 elleni játék: center megjátszása, csapda kijátszása

–          2:2 elleni játék (elzárás, leválás)

–          leválások a labda felé és ellenkező oldalra

–          3:3 elleni játék: háromszög játék

–          zónajáték 4:2, 4:3 ellen

Taktika:                                

Támadás:

–          1:1, 2:2, 3:3 elleni játékegységek gyakorlása

–          3:2, 4:3, 5:4 elleni emberelőnyök

–          posztok szerinti feladatmegoldások

–          a védekezési rendszerhez való alkalmazkodás

–          a védők reagálásának kihasználása

–          5:5 elleni emberfogás elleni játék

–          5:5 elleni zóna elleni játék

 

Védekezés:

–          a védekezési egységek kapcsolatának gyakorlása

–          posztok szerinti speciális védekezési feladatok

–          védekezési formák váltogatása egy akción belül

–          speciális csapatvédekezési feladatok (irányító vagy center kikacsolása)

–          a támadáshoz való alkalmazkodás fejlesztése

–          2:2 védése

–          center védése

–          2:3-as, 3:2 es zónavédekezés

–          1:2:2-es csapdázó védekezés egész ill. ¾ pályán

 

 

b./ Motorikus, sportág-specifikus képességek:

 

Állóképesség fejlesztése:

–          15-20 perc egyenletes iramú futások

–          Cooper futás

 

Erő fejlesztése:

–          medicinlabda dobások (5kg)

–          társsal végzett gyakorlatok: guggolások, cipelések lépcsőn

–          fekvenyomások

–          sorozatszökdelések zsámolyokon, mélybeugrások 1 ill. 2 lábbal

–          felülések, törzsemelések kézisúlyzóval

 

Gyorsaság fejlesztése:

–          rajtgyakorlatok különböző testhelyzetekből

–          ingafutások

–          ingafutások labdavezetéssel

–          emelkedőn végrehajtott futások

–          lépcsőfutások időre

–          30 m-es futások

 

Speciális képességek:

 

Lábmunka:

–          a támadó és a védő lábmunka mélyítése, összekapcsolása felugrásokkal

–          a megindulás robbanékonyságának és első lépéshosszának növelése

–          speciális lábmunka labdavezetés, futás után, időre

–          elszakadások gyakorlása védővel

 

Labdakezelés:

 

–          4 oszlopban átadások különböző irányból különböző irányba, azonos vagy ellentétes irányba futással

–          „cicajáték” agresszív védővel

–          hát mögötti és „pöci” átadások mozgás közben

–          átadások oldalt mozgásból kitámasztással, két adogató játékossal

 

Játékkészség fejlesztés:

 

–          pontszerző

–          leütés nélküli játék

–          „zóna játék” 4:2, 4:3 ellen

 

Speciális poszt szerinti képességek fejlesztése

 

c./  Csapat taktika:

Védekezés:

–          védekezés egy passzra zártan

–          védekezés két passzra nyitottan

–          elzárások védése (csúszás, kerülés, váltás)

–          eléváltás, csapda

–          kizárás

–          lepattanó szerzés

–          emberfogásos letámadás

–          csapdázó zóna letámadás

Támadás:

–          gyors kiszabadítás

–          sávok minél gyorsabb elfoglalása

–          2:1, 3:2 es szituációk gyors befejezése

–          a lerohanás 2. és 3. hulláma

–          átmeneti játék gyors befejezése a felállt védelem elleni játék előtt

–          letámadás elleni játék

–          támadás vegyes védekezés ellen

–          oldal-, és alapvonali bedobások rendszere

–          támadó játék 2:3-as zóna ellen

–          támadó játék 3:2-es zóna ellen

–          támadó játék 1:3:1-es zóna ellen

 

d./ Nevelési, pedagógiai feladatok:

–          a tanulmányi eredmény javítása, szinten tartása

–          kitartás az edzésmunkában

–          rendszeresség

–          pontosság a feladatok, dobások végrehajtásánál

–          kitartás az edzésmunkában és a mérkőzéseken

–          fegyelem az edzéseken és a mérkőzéseken

–          mérkőzéseken való taktikai fegyelem

–          társak segítése, bíztatása

 

 

 1. Felkészülési és versenyprogram:

 

a./ A felkészülés szakaszai, makrociklusai:

Szezon előtti felkészülés:

–          Aug. első hete: alapozás, a héten 7 futóedzés, 3 tornatermi edzés.

–          Aug. 2. hete: 6 nap edzőtábor, napi három edzés, 2×2 óra tornatermi edzés, reggel 30’ futóedzés, de. 1 óra elméleti ismeretek.

–          Kb.aug.15-szept 15-ig formába hozó időszak: heti 5 tornatermi edzés, 2 futóedzés, egy erősítő termi edzés, és hetente legalább egy edzőmérkőzés.

 

Versenyidőszak 1. :

–          Kb. szept. 15 – dec 15-ig: formában tartó időszak: heti 4 tornatermi edzés, egy futóedzés, egy erősítő termi edzés, egy egyéni képzés. Hetente, kéthetente edzőmérkőzés, a bajnoki mérkőzésektől függően.

 

Aktív pihenőszakasz 1. :

–          dec. 15- dec 31-ig. : heti 4 tornatermi edzés, foci, egyéni képzés, dobóversenyek…

 

Felkészülési szakasz 2. :

–          jan. 2-től febr. 15-ig : heti egy futóedzés, heti egy erősítő termi edzés, heti 4 tornatermi edzés, az első héten ott is főleg alapozás, kondíciófejlesztés, a 3. héttől heti egy edzőmérkőzés

 

Versenyidőszak 2. :

–          Kb. febr. 15 – máj. 15-ig: formában tartó időszak: heti 4 tornatermi edzés, ha az idő engedi egy futóedzés, egy erősítő termi edzés, egy egyéni képzés. Hetente, kéthetente edzőmérkőzés, a bajnoki mérkőzésektől függően

 

Szezon utáni felkészülési szakasz:

–          Kb. máj. 15-jún. 30-ig. : technikai képzés egyénileg, posztok szerint, dobások technikájának, eredményességének javítása, csapatrész taktikák gyakorlása, általános kondíció megtartása

 

b./ A makrociklus tartalma:

A szakaszok programja:

–          Az alapozás első hete az általános állóképesség megszerzése, általános labdás ügyességi feladatok

–          Az edzőtáborban az erő és a gyorserő fejlesztése, a technikai elemek gyakorlása, a csapat támadó és védő taktikájának kialakítása, csapatrész taktikák.

–          A formába hozó időszakban a gyorserő és a gyorsasági állóképesség fejlesztése, a támadó és a védő taktika gyakorlása mérkőzés szituációkban, esetleges taktikai változtatások.

–          A formában tartó időszak feladata a megszerzett kondicionális képességek szinten tartása futóedzésekkel, erősítő termi edzésekkel, a technikai elemek gyakorlása egyéni képzéseken, a dobásbiztonság fejlesztése legalább egy dobóedzéssel hetente, és a csapat taktika gyakorlása edzéseken, edzőmérkőzéseken.

 

A felmérések tartalma és időpontjai :

 

A felmért tesztek:

 • Helyből távolugrás
 • Súlypontemelkedés
 • Coopr-teszt
 • Medicinlabda dobás előre (3kg)
 • Medicinlabda dobás hátra (3kg)
 • Ötösugrás helyből mindkét lábon
 • Trapézfutás labdával
 • Trapézfutás labda nélkül
 • Felülés hanyattfekvésből 30”
 • Ingafutás labdával
 • Ingafutás labda nélkül

 

A felmérések időpontjai:

 • Először aug. 2-3. hete
 • Másodszor február első 2 hete

 

A felmérések eredményeinek értékelése, visszacsatolás a tervezésbe:  ha a felmérésekben visszafejlődés vagy stagnálás tapasztalható, változtatás szükséges az edzésmódszereken, az esetleges túledzettség is kiszűrhető, ekkor a terhelés megváltoztatása szükséges mind mikro-, mind makrociklusokon belül. A dobóteljesítményt hetente egy alkalommal százalékos méréssel ellenőrizzük, itt is szükség lehet a dobásmennyiség növelésére, esetleg egyéb edzésmunka terhére.

 

Fő versenyek:

–          A bajnokság előtt részvétel egy felkészülési tornán

–          A bajnokság

–          Őszi szünetben ha lehet még egy felkészülési torna


A szükséges szerek, edzéseszközök:

–          15 db verseny kosárlabda 7-es

–          15 db medicinlabda ( 3-5 kg)

–          15 pár kézisúlyzó (4-5 kg)

–          15 db ugrókötél

–          5 db tornapad

–          15 db bordásfal

–          10 db zsámoly

–          2 db 5 részes szekrény

–          2 db gumilabada

–          1 db teremfocilabda

–          15 db jelölőmez

–          3 db mászókötél

–          2 db dobbantó

–          1 db 2X4m-es ugródomb

–          1 db filcszőnyeg

Egyesületünk NBII-es csapatot is indít, már több év óta. Minden évben az élmezőnyben végeztünk. Az eredményességüknél fontosabbnak tartjuk, hogy U18-as és kadett játékosaink fejlődésük szempontjából játéklehetőséget kapjanak a felnőttek között is. Körülbelül fele-fele arányban vannak a tapasztaltabb rutinosabb idősebb játékosok és a tehetséges feltörekvő fiatalok.

NB2

NB2