Luxus lenne most pihenni a sportolóknak

Sportvezetői szemmel, interjú a Soproni Tigrisek SE elnökével,
Nagy Tamással

bigt

– Hogyan értékelné röviden az elmúlt szezont?
– Ha röviden kellene értékelni: rövid volt! Komolyabbra fordítva a szót, nagyon jól indult a szezon mindkét NB 2-es csapatunk fantasztikusan küzdött. Felnőtt csapatunk a bajnokság felfüggesztésekor az élen állt és Ifjú tigriseink fantasztikus teljesítménnyel, öt győzelemmel végeztek. Utánpótlás csapataink is jól szerepeltek, amíg nem jött a vírus, és a szövetség – véleményem szerint bölcsen – a bajnokságot befejezettnek nem tekintette.

– Hogyan tudott alkalmazkodni az egyesület egy ilyen váratlan helyzethez?
– Egy igazán jó sportoló a váratlan szituációkra is jól tud reagálni. Csapataink, edzőink a kezdeti döbbenet után rövid idő alatt reagáltak az új helyzetre. Az online edzéseket megszerveztük, sokféle megoldással, remek feladatok összeállításával. Nagyon jó partnerek voltak ebben a sportolók, edzők és szülők is! Kis csoportokban amint lehetett az erdőben és atlétika pályákon tartottuk meg az erőnlétünket, sőt, a legjobb erőnlétben vártuk az esetleges folytatást. Ahogy alakult a helyzet úgy tudtunk tervezni, mindig betartottuk az egészségügyi előírásokat. Kis csoportokban főleg egyéni képzéseket végeztünk, igazán hatékony eredménnyel.

– Volt szükség elbocsájtásokra a vírus miatt?
– Anyagi tekintetben nem volt könnyű helyzetben senki, igyekeztünk a családok pénzügyi helyzetét úgy segíteni, hogy egyáltalán nem kértünk tagdíjakat. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárultunk ahhoz, hogy azok a sportolók, akiknek szülei elvesztették az állásukat, könnyebben ki tudjanak lábalni nehéz helyzetükből.
Senkit nem küldtünk el az edzők közül, mindenkinek ki lett fizetve szinte a teljes bére. Ilyenkor az elsődleges az, hogy az összeszokott stábot megtartsuk, és érezzék a szakemberek, hogy mennyire fontos összetevői ennek a kifinomult gépezetnek.

– Hogyan készülnek a következő szezonra, mik a célok?
– Az NB 2-es csapatunknál cél a bajnokság megnyerése, és az NB1/B-be való feljutás.
Az utánpótlás csapataink között a legfontosabb a tehetséggondozás, hiszen a kosárlabda szövetség is azt tűzte ki célul, hogy a tömegesítés után a minőségi munkára, a minőségi játékosok kinevelésére fordítsuk a fő hangsúlyt. Ennek szellemében egyébként szerződést kötöttünk a pécsi Rátgéber Akadémiával, ahol legtehetségesebb játékosaink közös edzőtáborokban, edzéseken vesznek részt és közös csapattal indulunk nemzetközi kupákban és a Közép-európai utánpótlás bajnokságban. Nálunk az is cél, hogy két három korosztályos válogatott játékost neveljünk. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a magyar kosárlabdázás jövőjének fellendítéséhez. Az U11-es és U12-es csapataink remek munkáját látva, megítélésem szerint szép jövő előtt állnak a kistigrisek. Minden bajnokságban szeretnénk a megfelelő szinten részt venni. Felnőtt csapatunk mellett egy U18-16-14, három U12-s, négy U11-es csaptunk vesz részt az Utánpótlás bajnokságban. Továbbá a Fenyő téren, Deák Téren, Orsolya téren, előkészítő csapataink a Kosárpalánta programban vesznek részt. Ugyancsak itt szerepelnek Ágfalva, Kópháza és Fertőd tigrisei is, illetve tovább keressük a környező falvakban kosárlabdát szerető gyerekeket és további helyeken is indítanánk csapatokat.
A kerekesszékes csapatunk szeptemberben kezdi meg a munkát. Címvédőhöz méltóan állunk neki a szezonnak, mindent megteszünk azért, hogy a bajnokságot ismét az élen zárhassuk. Négyen a csapatból már augusztusban elkezdik a felkészülést a válogatott keretein belül.

– Mivel tölti a pihenési időszakot – uborkaszezont a Soproni Tigrisek SE?
– A COVID miatti kényszerpihenő után nagy luxus lenni pihenőt tartani. Az iskola befejeztével két turnusban nyári tábort szerveztünk, mely valószínűleg a jövő héten folytatódik. Újra visszaköltöztünk a belvárosi sportcsarnokba, ettől a héttől kezdve kedd és csütörtökön háromtól este hatig különböző csoportokban egyéni képzésekkel folytatjuk a munkát, ügyeleti rendszerben. Természetesen a megszerzett erőnlétet sem hagyjuk kárba veszni, konditeremben és szabadtéri edzéseken tartjuk a megszerzett jó színvonalat. A teljes értékű munka augusztus 3-án kezdődik minden csapatnál, edzőtábor jelleggel Sopronban. Augusztus 23-tól két turnusban a Balatonra költöznek a tigrisek, összesen közel 50 gyerekkel, a szokásos Zánkai edzőtáborba. Itt edzőinken kívül ismert meghívott edzők segítik a munkánkat. Magyarország egyik legsikeresebb játékosa Németh István és a jó nevű utánpótlás szakember Monok Tibor segíti a gyermekek fejlődését. Reméljük, hogy nem tér vissza a láthatatlan ellenség és nem kényszerülünk újra pihenőre!

Hajrá Tigrisek!